EMPIRIA Magazin

 

A 90-ES ÉVEK rovatról 

 (folytatás a nyitólapról)

 

Az Internetre való áttétele során, amennyiben nincs másképpen jelölve, az eredeti kéziratok anyaga kerül közlésre. A lapok által adott-közölt címeket és alcímeket megtartottam.  A cikket közlő újság, folyóirat neve és megjelenési ideje a fenti jobb sarokban, vagy a cikk végén található. 

Az amerikai közlésjog szerint a kézirat meghúzható, sőt nagy ívben a szemétkosárba is hajítható, változtatni, átírni, sőt hozzáírni azonban a szerző beleegyezése nélkül megengedhetetlen.  Ezzel szemben Magyarországon  a szerkesztői  belekontárkodás gyakorlati valóság, mintha fax, e-mail, telefon nem is lenne a világon.  Ennek során -- mintha mi magunk nem hibáznánk eleget -- sokszor ráraknak még egy lapáttal. Így történhetett meg, hogy  integritás helyett egyéniség,   a  kétes kapcsolatok helyett konzervatív kapcsolatok, a reparáció  helyett reputáció, a klasszika-filológus helyett pedig klasszikus filozófus jelent meg. (Ezek nem  csak sajtóhibák.)  Ennél már csak a hozzáírások  voltak bosszantóbbak.  Például a balkáni válságról írt egyik cikkem végére odaírták: “Isten irgalmazzon a bosnyákoknak!” És ha már az ő érdekükben esedezett a szerkesztő irgalomért, akkor miért nem Allahhoz?  

Máshol a korábban alkalmazott fiziognómia szerinti antropológiai besorolást egy későbbi kutatási időszakra jellemző, koponya méret szerinti besorolásra változtatták. Arcberendezés helyett koponya méret? A XIX. századi antropológiai besorolás megnevezését, Nagy Fehér Népek -- amelyet szószerinti fordításban, mint a kor (nem túl pozitív) jellemzőjét átvettem -- átírták a fehér emberek családjára. Bár ilyen besorolás nem létezett, az eredeti visszataszító gőgjét, fennsőbbségtudatát mindenesetre kiütötte. A pedofilia értelmező kéziszótárból idézett meghatározását, “férfiaknak fiatal fiúkkal való viszonya”, átírták “férfiaknak férfiakkal való viszonyára”, bár a cikk félreérthetetlenül a kiskorú fiúgyerekek molesztálásáról, megerőszakolásáról és a tragédiák végzetes kihatásáról szólt, nem a homoszexualitásról.  Mikor pedig arról a pozitívumról számoltam be, hogy az  egyiptológia az utóbbi évtizedekben valóságos reneszánszát éli, úgy írták át, hogy az utóbbi évtizedekben valóságos reneszánsza előtt áll. Évtizedekig várakozva állni valami előtt, éppen ellenkező előjellel negatívumnak könyvelhető el.

Az afrocentrizmusról írt cikkem egyik mondata -- "A Nílus-völgyi civilizációt . . . az ókori görögök legnagyobbjai közül Herodotosz, Homérosz és Plutarkhosz is afrikai eredetűnek könyvelték el." --  úgy jelent meg: az ókori görögök Herodotoszt, Homéroszt és Plutarkhoszt is afrikai eredetűnek könyvelték el. 3 't' betű hozzáadásával értelmetlenné tették a mondatot, de az olvasók közül többen is azt vették ki belőle (valószínűleg a belekontárkodó szerkesztő is úgy gondolta), hogy az afrocentristák maguknak  sajátították ki az ókori görögök nagyjait.  Ez az abszolút valótlanság végül is így az én nevemhez kötődik Pesten. (A cikk egyébként is nagy port kavart: a világ minden tájáról érkeztek hozzászólások a szerkesztőségbe, az USA-tól Dél-Afrikán és Ausztrálián keresztül Biatorbágyig.) 

A Nader a Zöld című cikkben idéztem a következőt:  "A Clinton adminisztráció és a volt pénzügyminiszter, Robert Rubin, a Goldman Sachs volt társulati tagjának irányítása alatt a gazdaságpolitika egyre fokozottabban az USA pénzügyi szektorának közvetlen érdekeit szolgálja." Hangsúlyozom, idézet átvételéről volt szó.  Mi jött le helyette?  "... Robert Rubin, illetve Goldman Sachs,  volt társulati tagok (?) irányítása alatt..." Minimális átírás, teljesen más jelentés, amely szerint a  befolyásos Goldman Sachs bankház és pénzügyi-befektető cég megszemélyesítve átváltozott társulati taggá, aki ráadásul leköltözött a Wall Streetről  Washingtonba...  És erről az egész világon csak Pesten tudósítottak! Sajnos, az én nevem alatt.

Bár a  nemzetközi terjesztésű Washington  Post  és  a New York Times nemcsak szavakat, de egész szakaszt is újra közöl hibás megjelenés esetén, a pesti szerkesztőségekben nem voltak hajlandók akár előzetes  egyeztetésre, akár utólagos korrigálásra. Ennek az etikátlan, presztízs romboló eljárási módnak szenvedő alanyaként kényszerültem határidő nélküli tudósítói megbízatásomat visszaadni 1999-ben a (volt) Napi Magyarországnak, és álltam le 2000-ben  a Magyar Demokrata  című hetilapnak való írással.  (Az azóta megszűnt színvonalas képes hetilappal, a Reformmal Borókai Gábor távozása miatt szakadt meg a kapcsolat.) 

Végül is ilyen ostoba kényszerelőzmények sodortak bele  -- két mesekönyvem sajtó alá rendezése után -- az EMPIRIA Magazin létrehozásába. Egyik volt szerkesztőm annak idején azzal torkolt le, hogy az általam kifogásoltaknál nagyobb marhaságok is megjelentek már, mit vagyok úgy oda?! (Hogy például az egyik főszerkesztő saját gyártmányú baklövései -- miszerint az USA katolikus ország, vagy hogy Amerikában [ahol a börtönben ülők 66%-a afro-amerikai] a másság védelme miatt nem lehet egy feketét lecsukni -- nagyobb marhaságok, vagy kisebbek a feljebb említetteknél, az személyes vélemény kérdése.)  De talán nem is az eddigi sorozatos elszúrások adatták fel velem végleg a szélmalomharcot, inkább a jövő kivédhetetlen bizonytalansága. Nem tudhattam, mi jön még? Mi jöhet még ezután?

                                                                                          Kuliffay Hanna

 

CÍMJEGYZÉK

 

A SZÉP, OKOS ÉS VESZÉLYES

LIEBERMAN A SZENT

NADER A ZÖLD

M É Z E S H E T E K    

CLINTON LAKMUSZPRÓBÁJA

VESZÉLYBEN AZ ELNÖK

EGY SAJNÁLATOS TÖRTÉNELMI NAP

A CLINTON-TÁRGYALÁS SORSDÖNTŐ NAPJAI

KUDARCOT VALLOTT KÍSÉRLET

A BÉKE NEM MINDIG JOBB MINT A HÁBORÚ

SZÉP SZAVAK, NAGY SZAVAK

IZRAELI – PALESZTIN SEGÉLY

CLINTON KÉNYES KÜLDETÉSE

BARAK MEGVÁLASZTÁSA        

 

FUTURISZTIKUS JAPÁN VONATOK

RETORIKA? SZEMFÉNYVESZTÉS?

SZADDÁM A MUMUS

SZADDÁM HUSZEIN ÉS A KÜSZÖB

AMERIKA BIZTONSÁGA ÉS A KÍNAI KÉMEK

POLITIKAI AMBÍCIÓK VALLÁSI KÖNTÖSBEN

A POLITIKAI KORREKTSÉG BÉNÍTÓ HATÁSA

KÉPÜNK AMERIKÁBAN

BRILLIÁNS KOMMUNISTÁK ÉS OKTONDI MAGYAROK

KÍNÁBA KISZIVÁRGOTT ATOMTITKOK

NŐI  LELKÉSZEK  AZ USA-BAN

MEG NEM SZÜLETETT MILLIÓK SORSA

EGY VESZÉLYES ASSZONY: HILLARY CLINTON

ÜNNEPEK ÜNNEPE -- KARÁCSONY

                                       LAPSZEMLÉK- KOMMENTÁROK  1997-2001

 

VISSZA az EMPIRIA Magazin címlapjára