EMPIRIA Magazin XII. évfolyam 4. szám. 2013. október-december. © Kuliffay Hanna. Minden jog fenntartva.

Kuliffay Hanna

 

 

BIN LADEN TÚLÉLTE SAJÁT HALÁLÁT?

 

BÜROKRATIKUS BÚJÓCSKA OBAMA-MÓDRA

I. rész

 

December a ’legek’ hónapja az amerikai médiában. Szenzációhajhász listák születnek a legsikeresebbekről, a leggazdagabbakról, a legszexisebbekről és persze leghírhedtebb botrányaikról. A ThinkProgress politikai web-magazin viszont kilenc „hihetetlenül fontos dolgot” sorolt fel(*1) ebből az alkalomból, amelyekről a média idén, óriási jelentőségük ellenére, mélyen és csökönyösen hallgatott. Az ilyen eltussolásokból azonban könnyen háromszor ennyit, sőt néhány felháborítóbbat, ellentmondásosabbat, abszurdabbat is közölhetett volna, mint például a posztmortem bin Laden-bizonyítékok végleges zárolását, amelyek a szabad informálódáshoz való jog megtagadásával újabb konspirációs teória alapjait rakták le. A kétes hírű 9-11-es dosszié nemrégen történő zárolása után ez a lehető legrosszabbkor jött Washington amúgy is megrokkant hitelképességének.

 

Tudnád ezzel a képpel bárhol is igazolni magadat?  Tudnál vele jogosítványt szerezni? Persze, hogy nem. Ennek ellenére, ez szolgált bizonyítékként a világnak, hogy bin Laden 2011-ben Abbottabadban lakott, és egy jól irányzott fejlövés következtében ott is halt meg. 

 

Oszama bin Laden állítólagos meggyilkolását 2011 májusában kürtölte világgá a Fehér Ház, viszont a posztmortem bizonyítékokat követelő jogi eljárás csak idén, 2013-ban jutott végső stádiumába, mikor felsőfokon is el lett utasítva.  Ez az ítélet hatalmas orrbavágás mindazoknak, akik reménykedtek – többek között a Digital Journal, a Global Media Net és az Associated Press főszerkesztői –, hogy a Szabad Informálódási Törvény (Free Information Act) alapján jogosultak lesznek bizonyos felvételek és videók megtekintésére. Az elutasítás érthetően aggasztó és egyben felháborító azoknak, akik tudják, hogy minden újabb tiltás, minden újabb korlát, minden érvényben levő jogosultság megtagadása  „hihetetlenül fontos” közügy, tehát  központi téma, országos vita tárgya kellett volna legyen.

Különböző hírügynökségek több mint 20 alkalommal próbáltak mindjárt a likvidálás hónapjában megbízható információt kapni a bin Laden és fiai elleni állítólagos eljárással kapcsolatban, de mindig sikertelenül. A hivatalosan közölt adatok és részletek, sőt a résztvevők beszámolóinak ellentmondásossága ellenére az Operation Neptune Spear fedőnevű dosszié holléte és tartalma hétpecsétes titok maradt.  Mindez a tiszta lapokat és transzparenciát ígérő Obama elnök kormányzása idején.

A Pentagon 2012 májusában azzal próbálta elhárítani a kormánytevékenységeket megfigyelő és számon kérő polgárjogi csoport, a Judicial Watch ezirányú folyamodványát, hogy a Védelmi Minisztérium és így a Pentagon birtokában sincs semmilyen fénykép vagy videofelvétel bin Laden Pakisztánban történt likvidálásáról. Ez azért tűnt különösen furcsának, mivel mind a rendkívüli feladatot végrehajtó különleges alakulat, a Navy Seal, mind pedig a Haditengerészet hajója, amelyről a holttestet állítólag hullámsírjába dobták, a hatáskörébe tartozik.

Hosszas huzavona után az AP hírügynökség végül is 2013 júliusában olyan információhoz jutott, mely szerint a szigorúan titkos, nagy manőver idejére az egész rendkívüli alakulatot áthelyezték a CIA-hoz, Leon Panetta irányítása alá, és ennek következtében odakerült a bin Laden-rajtaütés teljes dokumentációja is.(*2) Ezen hivatali zsonglőrködés következtében hosszú távra, ha nem véglegesen, zárolhatóvá vált. A médiának és más kotnyeleskedőknek tudomásul kell tehát venni, távlatilag sincs lehetőség az iratokba és a képanyagba való betekintésre. (A Pentagonnal ellentétben a CIA nem vonható kérdőre, mit és miért titkosít, és miért 50, vagy éppen 100 évre.)

Ezt a bürokratikus bújócskát Obama jóváhagyta, majd sietve nyilvánosan is indokoltnak könyvelte el, mikor a CBS hírmagazinnak adott interjújában kifejtette: fontos, hogy ne kapjon nyilvánosságot egy fejbe lőtt ember valósághű képe, amely további violenciát idézne elő, vagy propagandaeszközként lenne használható.Nem hozakodunk elő trófeaként ilyesmivel” intett le mindenkit, „mivel ez olyan valaki volt, akit megérdemelten ért utol az igazságszolgáltatás.” Obama szerint az  áldozati képek mutogatása nem tanácsos dolog, mivel „nemzetbiztonsági kockázatot”(?) jelentenek. Sokak szerint azonban  és ez a lehetőség szintén ”hihetetlenül fontos" és figyelmet érdemlő lett volna –, egészen más indokok is lapulhatnak a háttérben. Ha emiatt konspirációs teoristáknak mondják őket, legfeljebb vállat rántanak rá. Egyre több ember hiszi csak azt el, amiről meggyőződhet, vagy ami több szempontból elemezve-mérlegelve logikusnak tűnik.

Obama leegyszerűsítése szerint az egész kusza és ellentmondásos ügy lényege, hogy nem fogjuk bin Ladent még egyszer a Földön járva látni.  Erre föl jegyezte meg Alexander Chancellor a brit Guardianban írt cikkében: Hogy őszinte legyek, nem sokat láttuk bin Ladent bármit is csinálni az elmúlt 10 évben, amiért is az emberek egy része abban spekulált, hogy régen halott. Ez a spekuláció már 2002 őszén is felmerült, mikor 'valakik' arra kényszerültek, hogy bin Laden hangját meghamisítva adjanak üzenetet a szájába.(*3) Túl  nagy kockázat lett volna ugyanis, ha csak ideiglenesen rejtőzködött volna valahol. Bár a betegségei annyira elhatalmasodtak rajta, hogy 2001 július elején hosszabb kórházi kezelésre szorult Dubaiban, utána még tudott kapcsolatot tartani a médiával. Közvetlen az Amerikát ért terrortámadást követően, szeptember 16-án nyilatkozott az Al Dzsazirának, és nemcsak hogy elhatárolódott tőle, de vallási meggyőződésére hivatkozva el is ítélte: "Biztosítani szeretném  a világot, hogy nem én terveztem a közelmúlt eseményeit, ami úgy tűnik, hogy személyes indokokból lett (más) emberek által tervezve." Szeptember 28-án pedig a Karachi Ummatnak adott interjújában a következőt mondta:

"Bárki, aki elkövette a szeptemberi támadást, nem barátja az amerikai népnek, mivel egyszerű amerikaiak lettek az áldozatai." Rámutatott, valószínűbb, hogy belső ellenállók, az amerikai rendszerrel elégedetlen személyek voltak az elkövetők, vagy "más rendszernek" dolgozók, olyanok, akik a jelenlegi évszázadot az iszlám és a kereszténység közti konfliktus évszázadává akarják tenni a saját civilizációjuk, nemzetük, országuk vagy ideológiájuk érdekében.  Jól meggondolva, abszolút lehetetlen, hogy amennyiben az ő irányítása és szervezése révén valósult volna meg, vagy bármilyen formában részt vett volna a világviszonylatban legbravúrosabb, legkomplikáltabb, technikailag és kivitelezésében mindeddig legmagasabb szintű terrorcselekményben, akkor azt ne írta volna a maga, vagy még inkább Allah dicsőségszámlájára. Ugyanígy abszolút lehetetlen, hogy ha az amerikai államszervek azt hitték volna, bin Laden volt a tettes, évekig ne lett volna az FBI legfontosabb körözötteinek (’most wanted’) listáján, vagy, hogy Bush egy elnöki sajtókonferencián azt közölte volna, nem érdekli, hogy hol van, még csak nem is foglalkozik vele. (EMPIRIA Magazin. Lapszemlék-kommentárok rovat, 2011)

Larry C. Johnson, egy volt CIA hivatalnok, aki 1989 és 1993 között a Külügyminisztérium Terrorizmusellenes Hivatalának volt az igazgatóhelyettese, azt mondta a dokumentumműsorairól híres Frontline interjúban, hogy semmi konkrét bizonyíték nem volt bin Laden felelősségére a USS Cole és a World Trade Center elleni 1993-as támadások esetében, amikkel évek óta vádolták. Megdöbbentő módon ugyanez játszódott le a 9-11-es terrorakció esetében is: vezető politikusok és a média kórusa elterelő manőverként minden  bizonyíték nélkül vádolta meg a tervezésével és szervezésével, ami érvényben maradt egészen napjainkig. Rex Tomb, az FBI hivatalos vizsgálatairól rendre nyilatkozó nagyfőnök 2006 júniusában a média számonkérésére úgy nyilatkozott, bin Laden ellen azért nincs eljárás, és azért nem szerepel továbbra sem a szövetségi iroda legfontosabb bűnözőit jegyző nyilvános listán, mert nincs tényszerű bizonyíték arra, hogy bármi köze lett volna a  9-11-es terrorakcióhoz.

(Mindezek ellenére Eric Holder, jelenlegi igazságügyminiszter, aki szintén nem szolgált semmilyen bizonyítékkal bin Laden bűnösségére, mégis felelősnek nyilvánította  őt a minap, és erre alapozottan jogosnak ítélte Obama "nemzetérdekből hozott önvédelmi jellegű " döntését.)

 Az izraeli titkosszolgálat "az USA-val való egyeztetés után" szintén azt jelentette 2002. október 16-án Tel Avivból, hogy  bin Laden valószínűleg már 2001 decemberérben elhalálozott Afganisztánban, méghozzá az USA nehézfegyveres megtorló kampánya következtében. Mivel bin Laden már a 80-as évek óta orvosi felügyeletre szorult, majd a 90-es évek vége felé dialízisre lett volna szüksége a túléléséhez, így teljesen értelmetlen lett volna bunkerrobbantó bombákkal elintézni.  A likvidálásánál nyilván többről, leginkább a legújabb kísérleti bombák hatásfokának felméréséről lehett szó.(*4)

Mint emlékezetes, egy egyiptomi újság, az al-Wafd  2001. december 26-án adta hírül bin Laden halálát, és be is számolt a 10 nappal korábbi temetéséről. Az angol fordítás szerint az afgán tálib mozgalom egyik prominens vezetője tájékoztatta egy pakisztáni újság, az Observer of Pakistan riporterét arról, hogy (több éves veseelégtelensége miatt) tüdőkomplikáció lépett fel nála, és ennek következtében természetes halállal halt meg. Személyes résztvevőként jelentette, hogy alig 30 személy, szűk családi és baráti köre, két testőre, valamint egy csapat katona búcsúvétele után a Wahhabi-tradíciónak megfelelően díszlövések közepette jeltelen sírba temették a Tora Bora sziklái közé.

 Anthony Glees, a Buckingham Egyetem professzora szerint is "Bin Laden természetes halállal halt meg 2001-ben. Betegségei közé tartozott a (veszélyeztetett) tüdőállapot, hepatitisz C, diabétesz, alacsony vérnyomás és egy fekély a lábán", ami miatt nehézkesen, botra támaszkodva tudott csak járni.

A pakisztáni kémügynökség központja, az Inter-Services Intelligence (ISI) volt vezetője, Hamud Gul egy CNN-nek adott interjúban szintén azt állította, hogy bin Laden évekkel ezelőtt távozott az élők sorából. (A pakisztáni elnök, Pervez Musharraf 2002-ben a CNN-en, és  Benazir Bhutto egy 2007-es tv-interjúban egymástól függetlenül ugyanezt hangoztatták.) Gul véleménye szerint az amerikai kormány saját érdekében  évekig titkolta bin Laden halálhírét, hogy szükség esetén mint politikai mentőövet elő tudja szedni.

Ha Gul megbízható információk alapján vonta is le következtetését, mégsem tudhatta, mennyire közel járt az igazsághoz.  Fogalma sem lehetett ugyanis arról, hogy ezt a mentőövet annakidején Bush is meg akarta ragadni. Legalább is 2003-ban ezt állította  Madeleine Albright, aki mindig szívesen fitogtatja jólértesültségét. Az ezzel kapcsolatos szóbeszéd ugyan már leírt néhány kört Washingtonban, de Albright személyesen is hitelesítette, mikor 2003-ban közölte bin Ladenről: "Igen, a titkosszolgálat tudtunkra adta, hogy elintézték..."(*5) Mint mondta, Bush (2004-es) újraválasztása előtt alacsony népszerűségi indexe miatti aggodalmában elő akart rukkolni a nagy szenzációval, de végül is, mivel a sajtóban felvetették ennek a trükknek lehetőségét, kénytelen volt elállni tőle.

Ennek a diabolikus fordulatokban, illegális eljárásokban, eltussolásokban és halálos hazugságokban bővelkedő ügynek egyik jellemző epizódja Albright nyilvános öncáfolata, aki Obama egyik főtanácsadójaként gyakran nyilatkozik, és járatja le alkalmanként mindkettőjüket. Valójában nagyon érdekes, hogy a 2003-as Bush-taktikát leleplező közlése ellenére éppen őt választotta a News Hour politikai tv-magazin, hogy értékelje Obama likvidálási ötletét és eredményét. Ennek során Albright kijelentette, hogy bin Laden halála "óriási győzelem az amerikai csapatoknak, melyek vállalkoztak (a feladatra), és egyben Obama elnöknek, aki meghozta a nehéz döntést."  Mert mi mást is érdemelt volna, mint golyót, aki "pusztulást okozott az egész világban és nyilvánvalóan megölt egy csomó embert, nem is csak amerikaiakat."

Albright, mint ez ügyben a kormánykörökben mindenki, a mendemonda jellegű általánosítás szintjén maradt se bizonyíték, se konkrétum , Bush pedig hajlandó volt lemondani bin Laden kinyírásának 'dicsőségéről'  Obama javára, aki nyilvánosan mindig elismerőleg és kellő tisztelettel kezeli utódját. Mindenesetre rendkívüli, Washingtonban némelyeknek talán irigylésre méltó is az a nyugodt, fölényes magabiztosság, ahogy Albright az érdekek változásának megfelelően képes meghazudtolni akár saját magát is. Ezután már nem is meglepő, hogy legalább öt, hivatalosan semmivel sem vádolt ember likvidálását a következőképpen adja elő, illetve inkább locsogja hallgatóinak – méghozzá egész Amerika érdemeként:

"Tudja, az elnök egyszer azt mondta illetve, még korábban Bush elnök is azt mondta hogy ez valóban olyan dolog, amit meg fogunk csinálni. És így, azt gondolom, hogy pszichológiailag nagyon fontos. (...) Nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy ez nagy dolog. Nagy dolog abban az értelemben, hogy Amerika képes volt megcsinálni valamit, amire azt mondtuk, hogy meg kell történnie és a kitartás, annak ellenére, hogy ilyen sok időt vett igénybe."

Erre mondaná Albright régi jó barátnője, Hillary Clinton is a benghazi-fiaskó tisztára mosási kísérletének mintájára, végül is mit számít most már, hogy ki ölte meg bin Ladent, Bush vagy Obama...?!) Hát igen, így is lehet egy bűntényt kezelni. A másik kérdés persze ettől függetlenül továbbra is fennáll, vajon kik gyilkolták meg és milyen rejtélyes körülmények között azon a bizonyos májusi éjszakán bin Laden fiait? Végül pedig a legnagyobb kérdés, hogy hol is van, és mi történt azzal a különleges alakulattal, amely, Albright szerint főleg "pszichológiai hatáskeltés" céljából (?), végrehajtotta a likvidáló feladatot?

 

*1. Furcsa, hogy a ThinkProgress egyébként érdekes válogatásának első helyezettje az észak-koreai kegyetlen börtönviszonyok eltitkolása. (Abu Ghraib és Bagram képekkel is dokumentált szadizmusa után sokkhatás kizárva.)

*2. Újabb rejtélyes és kivizsgálatlan szabálytalanság: a szövetségi törvények szerint mikor egy ügyirat egyik végrehajtó szervtől a másikhoz kerül, írásos jóváhagyás szükséges hozzá az erre illetékes archiváló szervtől (National Archives and Records Administration, NARA). Az AP riportja szerint, ha a dosszié gazdát cserélt is, a NARA nem kapott semmilyen értesítést az áthelyezéséről. (Kérdés tehát, hogy ki és miért hazudik.)

*3. "The latest audiotape statement attributed to accused terrorist mastermind Osama bin Laden is not authentic, a Swiss research institute said.  The Lausanne-based Dalle Molle Institute for Perceptual Artificial Intelligence said it is 95-per-cent certain the tape does not feature the voice of the long-absent terrorist leader. The review of the tape was commissioned by France-2 television and its findings were presented by the institute's Professor Herve Boulard in a special TV report shown late Thursday.  He said the institute compared the voice on the tape, first aired two weeks ago on Al-Jazeera, an Arabic television network, with some 20 earlier recordings of bin Laden." (Bin Laden tape a fake, Swiss lab says. Scientists compared recording to 20 other tapes of terror chief. AP. November 28, 2002)

*4 A helyettesének vagy szóvivőjének tartott Dr. Ayman Zawahiri betege és egyben közeli barátja súlyos állapota ellenére cáfolta a halálhírét az ellenállás számára hasznosabbnak ítélve élőn –, bár bin Laden sem akkor vele, sem azután nem jelent meg hiteles videofelvételen, és nem használta a mobil telefonját sem.

*5. Teljes idézet: "Yes we have been told by intelligence that they’ve got him, and Bush may roll him out but because they exposed that at the election they didn’t do it". (Former Secretary of State Madeleine Albright. 2003.  (The Economic Voice. May 3, 2011. Richard Henley Davis article)

 

 

2013. december 30

Folytatás: II. rész

Addenda

 

Madeleine Albright az iraki háborút megelőző időben többször is hangot adott annak a nézetének,  hogy a gazdasági szankciók, a politikai elszigeteltség, az iraki légtér kontrollja és a rendszeres bombázások elérték céljukat – vagyis Szaddám Huszein nem jelentett többet veszélyt Izrael számára. Külügyminiszterként megfelelő tájékoztatást kapott az elszigetelten működő terrorista módszerekkel dolgozó ellenállási csoportokról, többek között Afganisztánban és Észak-Afrikában, de nem tulajdonított nekik nagyobb jelentőséget mint ami reális volt. Mikor azt mondta, hogy bizonyos terrorista csoportosulások nem felelnek semmilyen kormánynak, még csak fel sem merült benne felelős vezetőként vagy központi irányítóként említeni bin Ladent. A szovjetek ellen is harcoló Bin Laden inkább mitikus figura volt a 90-es években, az elnyomottakkal azonosuló spirituális vezér, az idegen hatalmi és kulturális befolyást ellenző gazdag mecénás, de semmiképpen sem a Nyugat létét ténylegesen veszélyeztető, világégést előidéző konspirátor.  Mikor a tálib kormány bizonyítékot kért Washingtontól, hogy bin Laden 60 országot behálózó szervezete felelős a Világ Kereskedelmi Központ (WTC) és a Pentagon megtámadásáért, még csak válaszra sem méltatták. Ennek nyilvánvaló oka? Soha nem volt, és azóta sincs bizonyíték egy bin Laden-vezette centralizált terrorszervezetre. (Kiemelés Kuliffay Hanna egyik olvasójának válaszként írt leveléből.)

Hivatalos tájékoztatók szerint Abu Musab al-Zarqawi tartható felelősnek az előző írásunkban említett keresztény templomok elleni bombatámadásokért -- ha egyáltalán létező személy és nem csak a Pentagon irodáiban kiötlött fantom. De ha létezik is, és tényleg olyan bravúros, egyszerre száz helyen csatázó ellenálló, mint amilyennek beállítják, ez a vád ellene mégis gyermetegen valószínűtlen, mivel az érdeke nyilván nem új ellenségek szerzése, hanem éppen ellenkezőleg: a megszállók elleni összefogás, a közös ellenség ellen kialakult egységfront  fenntartása. Ugyanígy abszurd ötlet, amit a State Department állít, miszerint a napokban egy internet honlapon al-Zarqawi két radikális csoportja, Tawhid és Jihad  nyilvánosan közölte volna, "mostantól fogva Osama bin Laden utasításait fogják követni".  Még ha létezik is egy ilyen konkrétan ugyan meg nem nevezett, és a képernyőn sem mutatott  honlap, bárki nyithatta egyszerű dezinformációs céllal, mint ahogy bárki bombázhatta a keresztény templomokat is a megosztás és al-Zarqawi lejáratásának céljával.  Az egész internetes bejelentés nevetségesen gyermeteg igyekezet bin Laden bevonására az iraki krízishelyzetbe. Meglehetősen átlátszó trükk annak bizonygatására, hogy nem nemzeti jellegű, kolonializmus ellenes felkelés folyik Irakban, hanem "idegenek demokráciaellenes terrorizmusa". (Kuliffay. Lapszemlék-kommentárok rovat 2004. II. félév 21. írás)

"Madeleine Albright mindig szívesen fitogtatja jólértesültségét. A (bin Laden) témával kapcsolatos szóbeszéd ugyan már leírt néhány kört Washingtonban, de Albright személyesen is hitelesítette, mikor 2003-ban közölte bin Ladenről: "Igen, a titkosszolgálat tudtunkra adta, hogy elintézték..."(*5) Mint mondta, Bush (2004-es) újraválasztása előtt alacsony népszerűségi indexe miatti aggodalmában elő akart rukkolni a nagy szenzációval, de végül is, mivel a sajtóban felvetették ennek a trükknek lehetőségét, kénytelen volt elállni tőle." A fenti cikkből való Albright közlést alátámasztja Dennis L. Cuddy egy 2004-es márciusi cikkében, mikor szintén arról ír, hogy Bush népszerűtlenségének ellensúlyozására valamikor a novemberi választások előtt élve vagy halva "megtalálhatják Osama bin Ladent". "Also, the Democrats have charged that Iraq has been a distraction from the war on terror, but don't be surprised if before the November election Osama bin Laden is found. This would undercut two of the main Democrat charges against Bush and would boost his public support. Also, the Democrats have charged that Iraq has been a distraction from the war on terror, but don't be surprised if before the November election Osama bin Laden is found. This would undercut two of the main Democrat charges against Bush and would boost his public support. (Dennis L. Cuddy, Ph.D: Handicapping the race for the White House. March 24, 2004)

*

Speculation about the whereabouts and health of Osama bin Laden picked up over the weekend when Pakistan’s president, Gen. Pervez Musharraf, said he thought bin Laden had likely died of kidney failure. CNN medical correspondent Dr. Sanjay Gupta spoke Monday with CNN’s Paula Zahn about bin Laden’s appearance in recently released videotapes and the possibility that the accused terrorist leader was undergoing kidney treatment.  (Dr. Sanjay Gupta: Bin Laden would need help if on dialysis. CNN. January 21, 2002)

ZAHN: For a point of reference, I’d like for you to analyze pictures of Osama bin Laden that apparently were taken prior to September 11. Describe to us the color and the tone of his skin, and then I want you to contrast that with pictures we know to have been taken much later.

GUPTA: You can look [at pictures from a December 2001 video] and notice that he has what some doctors refer to as sort of a frosting over of his features — his sort of grayness of beard, his paleness of skin, very gaunt sort of features. A lot of times people associate this with chronic illness. Doctors can certainly look at that and determine some clinical features. But even more than that, it’s sometimes possible to differentiate the specific type of disease or illness that he may be suffering from. The sort of frosting of the appearance is something that people a lot of times associate with chronic kidney failure, renal failure, certainly someone who is requiring dialysis would have that. He’s also not moving his arms. I looked at this tape all the way through its entire length. He never moved his left arm at all. The reason that might be important is because people who have had a stroke — and certainly people are at increased risk of stroke if they also have kidney failrue — he may have had a stroke and therefore is not moving his left side.

ZAHN: I think we need to remind the viewers once again that the president of Pakistan talked about [bin Laden] importing two dialysis machines into Afghanistan. Of course, no one other than the president of Pakistan right now is confirming that [bin Laden] in fact needed dialysis.

GUPTA: That’s right. And again, renal dialysis – talking about hemodialysis — is something that really is reserved for patients in end-stage renal failure. That means their kidneys have just completely shut down. The most common cause of something like that would be something like diabetes and hypertension. Once that’s happened, if you’re separated from your dialysis machine — and incidentally, dialysis machines require electricity, they’re going to require clean water, they’re going to require a sterile setting — infection is a huge risk with that. If you don’t have all those things and a functioning dialysis machine, it’s unlikely that you’d survive beyond several days or a week at the most.

*  *

Osama bin Laden died of kidney failure soon after the September 11, 2001, attacks. In 2002, Pakistani President Pervez Musharraf said bin Laden had kidney disease, and that he had required a dialysis machine when he lived in Afghanistan. That same year, the FBI’s top counterterrorism official, Dale Watson, said, “I personally think he is probably not with us anymore.” A Taliban leader told the Pakistan Observer on December 21, 2002, that Bin Laden was suffering from a serious lung complication and died in mid-December, in the vicinity of the Tora Bora mountains. The source claimed that bin Laden was laid to rest honorably in his last abode and his grave was made as per his Wahabi belief. (Fox News. May 1, 2011)

 

The alleged killing of Osama bin Laden (no proof of this exploit exists, not even a video, which the US Army has proven very adept at providing in the past) can not wash away all of these failed promises, especially when it remains possible that OBL was not even remotely responsible for pulling off 9/11. Indeed, how a man on the run in the mountains could pull off a sophisticated attack against the strongest country in the world will be a question for future historians to ultimately decide. (Robert Bridge: Barack Obama: A Neocon in sheep’s clothing. June 1, 2011)

 

 

Osama bin Laden's actions, and our reactions to them, have defined my adult life. I was in New York City on September 11th, 2001, a senior in college. After the towers collapsed, I walked 95 blocks to get as close to Ground Zero as possible, so I could see first-hand the destruction that would define our future. By the time I got to Baghdad four years later, very few Americans believed that the people we were fighting in Iraq posed a threat to the United States. Even the military press didn't bother lying about it anymore, referring to our enemies as "insurgents" rather than "terrorists." Michael Hastings: My Decade of bin Laden - He got the carnage he hoped for. Now it's time to end the wars he provoked. May 8, 2011)

"Those responsible for the Sept. 11 attacks on America must be apprehended and brought to trial without inflicting suffering on innocent people.'' (Former South African President Nelson Mandela’s statement.  AP.  January 3, 2002)

 

 

Bin Laden's voice was detected regularly until two weeks ago by intelligence operatives monitoring radio transmissions in Tora Bora, according to the Pentagon. Since then, nothing has been heard from the al-Qa'eda leader and President Bush has hinted in private that bin Laden's silence could mean he has been killed. (...) Bin Laden's beard was much whiter than on Nov 3, the last time al-Jazeera broadcast a video of him, and he appeared much older than his 44 years. Lack of sunlight and a poor diet seemed to have taken a toll on him.  (Toby Harnden: US casts doubt on bin Laden's latest message. The Telegraph. December 28, 2001)

 

Osama bin Laden is dead. The news first came from sources in Afghanistan and Pakistan almost six months ago: the fugitive died in December [2001] and was buried in the mountains of southeast Afghanistan. Pakistan's president, Pervez Musharraf, echoed the information. The remnants of Osama's gang, however, have mostly stayed silent, either to keep Osama's ghost alive or because they have no means of communication.  With an ego the size of Mount Everest, Osama bin Laden would not have, could not have, remained silent for so long if he were still alive. He always liked to take credit even for things he had nothing to do with. Would he remain silent for nine months and not trumpet his own survival? (The New York Times editorial.  July 11, 2002) 

 

Abbottabadban hetven ügyvéd gyűlt össze, hogy elítélje az amerikai kommandós akciót. A jogászok a “Kifelé, Amerika, kifelé” és az “Oszama bin Laden a mi hősünk” jelszavakat skandálták, és az ország az Egyesült Államokkal szövetséges kormányát kárhoztatták. “Elítéljük a terrorizmust, de nem tudjuk elfogadni Pakisztán szuverenitásának megsértését” – mondta Tahir Faraz Abbasi, az abbottabadi ügyvédi kamara elnöke. A Pakisztán észak-nyugati részén lévő, másfél milliós Pesavárban – ahol bin Laden a nyolcvanas években élt, amikor a szovjetek ellen harcolt Afganisztánban – körülbelül kétszáz ügyvéd imádkozott az Al-Kaida vezérért a bíróságok épülete előtt. “Oszama a muzulmánok hőse volt, a muszlimokért hirdetett szent háborút világszerte” – mondta Ghulam Nabi, az egyik ismert helyi ügyvéd, akinek kétségei vannak afelől, hogy az Al-Kaida vezetője tényleg Abbottabadban élt volna. (Bin Laden: Pakisztáni ügyvédek tiltakoztak a terroristavezér megölése ellen. Haon.hu. Május 4, 2011)

 

 

"We hope that these brothers will be the first martyrs in the battle of Islam in this era against the new Jewish and Christian crusader campaign that is led by the Chief Crusader Bush under the banner of the cross," the (bin Laden) fax said. (…) Authenticity unconfirmed The authenticity of the statement, received by Qatar's Al-Jazeera satellite channel, could not be confirmed. The fax did not address allegations that bin Laden was the mastermind of the attacks on New York and near Washington and gave no clue to his whereabouts. (Michael A. Lev and Tom Hundley: Bin Laden fax urges holy war -- Calls for help resisting invasion.  Chicago Tribune. September 25, 2001)

 

"If you think back to our founding as a country, we are a country of revolution. One could say that Osama bin Laden and these non-nation-state fighters with religious purpose are very similar to those kind of atypical revolutionaries that helped to cast off the British crown." (Rep. Marcy Kaptur (D-Ohio) told the Toledo Blade. The Washington Post.  March 7, 2003) 

 

An Arab TV station broadcast an audiotape Tuesday of a voice that a U.S. official said sounded like Osama bin Laden's. If confirmed, it would provide evidence that the Al Qaeda leader was alive as recently as last month. The speaker, identified by Al Jazeera television as bin Laden, praised the October terrorist strikes in Bali and Moscow, and warned U.S. allies to back away from plans to attack Iraq. U.S. officials say they have not been able to verify bin Laden's whereabouts this year. The last certain evidence he was alive came in a videotape of him that is believed to have been filmed Nov. 9, 2001. (Tape sounds like bin Laden, official says. Chicago Tribune. November 13, 2002)

 

By the fall of 2008, when I had moved on to Afghanistan, bin Laden and Al Qaeda were barely footnotes to what we were doing there. "It's not about bin Laden," a military intelligence official told me. "It's about fixing the mess." This added to the growing despair Americans felt about the war: If it wasn't about bin Laden, then what the fuck was it about? Why were we fighting wars that took us no closer to the man responsible for unleashing the horror of September 11th? A top-ranking military official told me last year that he didn't think we'd ever get bin Laden. Yet each time our presidents and generals told us why we were still fighting in Iraq and Afghanistan, they always used bin Laden and September 11th as an excuse. As long as they insisted on fighting these wars we didn't need to fight, the wound to the American psyche wasn't allowed to heal. (Michael Hastings: My Decade of bin Laden - He got the carnage he hoped for. Now it's time to end the wars he provoked. May 8, 2011)

 

These comments (given by bin Laden on September 17, 2001 and October 16, 2001, H. K.) obviously do not prove that Bin Laden did not orchestrate 9/11. But they do raise a crucial question. Why would a man spend six weeks denying a crime, then suddenly flip-flop 180 degrees and happily start taking responsibility for the originally denied crime? Most people - including scientists, CIA analysts, FBI, and other independent investigators, etc. - who have a working familiarity with the 'confession' video, know the answer to this question. And that is that the man in the video making the 'confession' is almost certainly not Osama Bin Laden, and the tape is a fake. The man shown in the video, though bearded, Arabic, and of darkish complexion, is much heavier than all known photos and videos of the actual Bin Laden. The man in the video is seen writing something down with his right hand. Bin Laden is well-known to be left-handed. And there are scores of other reasons to question the validity of the tape. In fact, "the FBI's page on bin Laden as a 'Most Wanted Terrorist' does not list him as wanted for 9/11, and when asked why, a FBI spokesman said, 'because the FBI has no hard evidence connecting bin Laden to 9/11'." (David Ray Griffin: Debunking 9/11 Debunking. [pg. 21] Olive Branch Press. 2007)

 

“The U.S. government released today a copy of a videotape of Osama bin Laden obtained by U.S. forces in Jalalabad, Afghanistan in late November. The video was filmed by unknown persons.” (U.S. Defense Department statement. December 13, 2001)

 

“Several intelligence sources have suggested to The Observer that the tape, although absolutely genuine, is the result of a sophisticated sting operation run by the CIA through a second intelligence service, possibly Saudi or Pakistani.” (Ed Vulliamy and Jason Burke: Bin Laden videotape was result of a sting. The Observer. December 15, 2001)

 

“There was no doubt of bin Laden’s responsibility for the September 11 attacks before the tape was discovered.” (Secretary of Defense Donald H. Rumsfeld. December 13, 2001) [In the preface of its transcript of the videotape, the DoD contended, “in mid-November, Usama Bin Laden spoke to a room of supporters, possibly in Qandahar, Afghanistan. These comments were videotaped with the knowledge of Bin Laden and all present.”]

The US government trained, armed, funded and supported Osama bin Laden and his followers in Afghanistan during the cold war. With a huge investment of $3,000,000,000 (three billion US dollars), the CIA effectively created and nurtured bin Laden's al-Qaeda terrorist network using American tax-payers money. Afghanistan is one of the world's poorest countries, where such an enormous sum of money would have had extraordinary value.  (CIA created al-Qaeda and gave $3 BILLION to Osama bin Laden. Theinsider.org)

 

Between news coverage they don’t like and fake news that is manipulative in nature, many Americans question the accuracy of their news. A recent Gallup poll found that only 37 percent believe “news organizations generally get the facts straight.” This is down from about half of the country who felt that way in 1998. There is also a startling partisan divide in public assessments. Only 14 percent of Republicans believe the media report the news accurately, compared to 62 percent for Democrats. Even more disturbingly, “a solid majority of the country believes major news organizations routinely produce false information. This decline in public trust in media is dangerous for democracies. With the current political situation in a state of great flux in the U.S. and around the world, there are questions concerning the quality of the information available to the general public and the impact of marginal media organizations on voter assessments. These developments have complicated the manner in which people hold leaders accountable and the way in which our political system operates. (Darrell M. West: How to combat fake news and disinformation. Brookings Institution. December 18, 2017)

A háborús légkörben a vezető nyugati újságok (jelen esetben a Newsweek) rendszeresen hitelt adtak névtelen nyilatkozóknak és ellenőrizhetetlen informátoroknak:  Al Qaeda leader Osama bin Laden has biological weapons and plans to use them, a ranking Taliban source told Newsweek, bragging, "Osama's next step will be unbelievable." In April, bin Laden convened the biggest terror summit since the Sept. 11 attacks at a mountain stronghold in Afghanistan, senior Taliban officials in Pakistan and Afghanistan told Newsweek. At the meeting, bin Laden said he was working on "serious projects," the ranking Taliban source said, according to the report. "His priority is to use biological weapons," the source told Newsweek. The question is only how to transport and launch them, he said. (Dow Jones: And what's Osama up to? Chicago Tribune. September 2, 2003)

 

VISSZA  az EMPIRIA Magazin Jelenkor rovatának címjegyzékéhez

VISSZA  az EMPIRIA Magazin nyitólapjára