EMPIRIA Magazin - Kuliffay Hanna írása        

Napi Magyarország - Nézet rovat. 1999 július

 

VÉGZETES KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRÓ SZÉLSŐSÉGEK

Századvégi elégedetlenség, szorongás, fanatizmus

 

Minden századvéghez közeledve fokozódik a vallási mezben jelentkező társadalmi elégedetlenség, terjednek a szubkultúrák, megnő a választottakból álló szekták száma és felüti fejét a vakbuzgóság.  Általánosságban növekszik a szorongás, a szélsőségekre való hajlandóság, a fanatizmus.  Megjelennek a próféták, a törvények felett állók, a felsőbb utasításra cselekvők, a forradalmi változást vagy megváltást igérők és az önkéntes mártirok. Bár arányában elenyésző a számuk, mégis figyelnünk kell rájuk, mert tudatlanságuk, túlfűtött érzelmeik, elvágyódásuk, a realitástól való elfordulásuk tragikus kimenetelű tettekre ragadtathatja őket.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok több szélsőséges ideológiájú megnyilvánulás tanúja volt. A magát prófétának és Jézus reinkarnációjának valló David Koresh, Texas állambeli szektavezér, fegyveres tűzharcot provokált az FBI embereivel, majd közel 60 napi huzavona után híveire gyújtotta erődítményszerű táborhelyüket. Követői közül majdnem százan lelték halálukat a tűzben.

Marshall Applewhite, a Mennyek Kapuja nevű szekta főpapja, az “új Messiás”, 38 követőjét akarta átmenteni a túlvilágra a végső pusztulásra kárhoztatott Földről. Mivel csak a lelkük utazhatott az értük jövő üstökös csóváján, közös elhatározásból önként váltak meg a testüktől -- rituális keretek között mindannyian öngyilkosok lettek.

A "bűnös" kormány figyelmeztetésére egy férfi magánrepülőgépével kamikaze módra megcélozta a Fehér Házat, és hajszál híján rázuhant. Egy másik a kerítésoszlop mögül adott le géppisztolysorozatot az elnöki épületre. A másképpen imádkozók figyelmeztetésére  viszont számos afroamerikai templomot gyújtottak fel déli államokban, Kaliforniában viszont két zsinagógát.

A legális abortusz gyakorlata ellen tiltakozó vakbuzgó militaristák kórházakat, rendelőintézeteket robbantottak fel, nővéreket, biztonsági embereket sebesítettek meg, kilenc orvost, egy felbérelt kísérőt és egy rendőrt öltek meg az “élet szentségére” való hivatkozással. Az államhatalom jelképe, az oklahomai kormányépület felrobbantása 168 áldozatot követelt. A bombatámadás kiötlője és végrehajtója Timothy McVeigh és bűntársa, Terry Nichols isteni ügynöknek tekintették magukat, akik egyik kezükben dinamittal, a másikban a Bibliával harcolnak a szent cél érdekében.

S itt a legfrisebb példa. A 21 éves Benjamin Smith, egyetemi hallgató ámokfutása során megölt két férfit és hét másikat súlyosan megsebesített.  Nem véletlenül éppen július 4.-én, a nemzeti függetlenség ünnepén Smith -- a fehér faj felsőbbrendűségének híveként -- előszőr egy chicagói zsinagógából távozókra nyitott tüzet, megsebesítve hat sabbathról hazaigyekvőt, majd a Northwestern University afroamerikai származású volt kosárlabdaedzőjét lőtte agyon, aki békésen sétált gyermekeivel az utcán. Végül két sikertelen próbálkozás után megsebesített egy kelet-ázsiai származású amerikai diákot, majd másnap reggel agyonlőtt egy 26 éves ázsiai egyetemi hallgatót -- közvetlen a Bloomington városka metodista temploma előtti téren. 

Bill Clinton elnök az eset kapcsán azt nyilatkozta, “Smith  valamiféle vak győlölettel volt mindenki iránt, aki nem volt fehér.” Hozzátette azonban, hogy bár az USA Koszovóban az etnikai gyűlölet ellen harcol, azért hazai tájon is van még tennivaló a faji gyűlölködés ellen. “Mindannyiunknak meg kell vizsgálni, mi is lakozik a szívünk mélyén” -- jelentette ki.

Az oklahomai tragédia kapcsán írta a Washington Post, bizonyos magukat keresztény patriótának tartó csoportosulások -- amelyekkel McVeigh és Nichols is szimpatizáltak -- célja, “visszaszerezni az országot a zsidók és liberálisok irányította démonikus kormánytól”. A csoportok ideológiája szerint Amerika hanyatlása nemzetközi konspirációnak tulajdonítható, a zsidóság által irányított "Új Világrend" kialakításával járó következménynek, amelynek során a tömegek érdekképviselet híján kiszorulnak a hatalomból és fokozatosan elszegényednek. Erre alapozottan ellenségüknek tekintik a washingtoni hatalmi elitet, gyűlölik a bankárokat, a liberális sajtót és a szekuláris közoktatást. Hiszik, hogy a hitetlen világ megérett a pusztulásra és a Sátán napjai meg vannak számlálva.

A Teremtő Világ Egyháza nevű érdekvédelmi szervezet, amely a komoly befolyást nyert kisebbségi érdekvédelmi szervezetek ellenpólusaként jött létre és amelynek Smith is  aktív tagja volt, lényegében hasonló elveken alapul.  A radikális underground mozgalmakról készített egyik dokumentumfilmben Smith úgy nyilatkozott, propagandájuk a vádak ellenére nem rasszista-antiszemita megnyilvánulás, hanem önvédelem, illetve a saját faj védelme – és mint ilyen alapvető hazafias kötelesség.

Matt Hale, a szervezet jogot végzett vezetője ugyan elhatárolta magát Smith fizikai önkényétől, odáig azonban nem ment, hogy el is ítélte volna. Smithben azonban volt annyi tisztesség, hogy miután kifejzésre juttatta bénító tehetetlenségérzetét és elhatalmasodó gyűlöletét, nem próbálta jogi csűrés-csavarás útján megúszni a dolgot, hanem magával is végzett.

A politikai és társadalmi hátterű elidegenedés csupán személyes, vallási jellegű megnyilvánulásaként a millecentenárium közeledtével sokasodik azoknak az amerikai hívő lelkeknek a száma, akik menettérti helyett egyirányú jegyet vesznek Jeruzsálembe. Felmondják állásukat, eladják a házukat és minden ingóságukat, aztán irány a Szentföld! Tudják, egészen biztosan tudják, hiszen a jóslatok és jelek mind arra mutatnak, hogy Jézus második eljövetele az ezredfordulón bekövetkezik. Az izraeli hatóságok -- akiknek mellesleg megvan a bajuk a maguk ortodox fanatikusaival -- már több réveteg, fura, közveszélyesnek tűnő zelótát visszaraktak a repülőre, és szépen hazaküldték őket. Helyettük azonban újabb és újabb hullámban érkeznek a csodavárók és az örök életért meghalni vágyók.

 

Addenda:

The figure 666 is named the "number of the beast" in the closing chapter of the Bible, the "Book of Revelation," otherwise known as "The Apocalypse of John." Chapter 13, Verse 18 of the book, with its apparent reference to the coming of the Devil -- "his number is six hundred threescore and six" -- has for centuries absorbed meanings its author never intended. There is even a name for the fear of the number: hexakosioihexekontahexaphobia. To celebrate the so-called Devil's Day, Chicago's Internet-based Radio Free Satan hosted a massive party in Los Angeles, while a Netherlands-based evangelical organization called on Christians in 21 countries to hold a 24-hour prayer vigil against Satanic forces. Marketing executives have been quick to cash in on the date, from a special release of the classic horror film The Omen, to conservative US commentator Ann Coulter using the day to release her latest book on "godless liberals". Several Christian websites suggested Tuesday would bring people closer to "the rapture" -- when God calls his Christian faithful up to the heavens, with  www.raptureme.com showing a rise in its "rapture index" to 157. Rumors flew about whether the beast, who is also know as the antichrist according to some apocalyptic theories, would be revealed on the symbolic date. For nearly 2000 years, believers have identified potential antichrists.  (Sophie Nicholson: Devil theories spread across Internet on '666'. June 6, 2006)

*

Ebben a témában lásd még: A szekták világa; Végzetes következményekkel járó szélsőségek; Lapszemle 2002. II. 4. cikk, Lapszemlék-kommentárok 1997-2001 2. írás

Hanna egyéb társadalmi és kulturális témájú írásai az EMPIRIA Magazin Mindenféle érdekesség rovatában olvashatók, politikai elemzései és washingtoni tudósításai pedig a Jelenkor rovatban.

 

VISSZA   a Mindenféle érdekesség rovat címjegyzékéhez

VISSZA   az EMPIRIA Magazin címoldalára