EMPIRIA Magazin XII. évfolyam 3. szám. © Kuliffay Hanna. Minden jog fenntartva.

 

KULIFFAY HANNA: MILYEN MESSZE VAN A MESSZE? és más mesék

 

(könyvismertető)

 

 

 

Röpke kivonatok a moly.hu könyvklub tagjainak recenzióiból, könyvtári ajánlókból, oktatói értékelésekből:

 

Véletlenül bukkantam rá a könyvtár újdonságai között. Elég volt csak a címe és a külseje, hogy eldöntsem, ezt olvasnom kell.  Aranyos, és egyszerű történetek vannak benne, melyek főszereplője Marci az aranyhörcsög, aki mindig elszökik a gazdájától. (dianna76, moly.hu)

*

Cuki kis mesék, van bennük valami finom, intelligens humor. Békavári uraság és barátai jutottak eszembe gyakran a szereplőkről. Szívesen olvasnék a szerzőtől hosszabb mesét is. (Juci, moly.hu)

*

A kis történetek elsősorban nem oktatni, hanem szórakoztatni akarnak, de kellőképpen tanulságosak ahhoz, hogy a kicsik (inkább a 6-8 évesek) valami újat és emberit is megtanuljanak általuk, főleg ha a meséket olvasó felnőtt kellőképpen kihangsúlyozza vagy meg is magyarázza. (Attila, olvasóterem.hu)

*

Bájos, könnyen követhető történetek, szerethető szereplőkkel. Az illusztrációk gyönyörűek, megvan benne minden, amit egy gyerekkönyvtől várok. (fonalaslány, moly.hu)

*

Aranyos, és küllemében is esztétikus mesekönyv, rövid, párszereplős állatmesékkel, melyek főhőse (sok gyerek kedvence) Marci, a tengerimalac, aki kihasználva gazdája apró mulasztásait, alkalmanként kiszökik a terráriumából, és elindul világot látni. (Gelso, egypercek.blog.hu)

*

Ez úton szeretném megköszönni Marciról szóló mesekönyvét, mely izgalmat és mosolyt varázsol a kórházi szobákba. (Pallagi Erika, kórházpedagógus)

*

Megkaptuk a kötetét, nagy örömünkre fog szolgálni a színvonalas gyermekkönyv olvasgatása, kölcsönzése. Külön öröm a gyönyörű illusztráció, ami nagyon fontos a kisgyermeknek. Számtalan gyermekkönyv jelenik meg a piacon, nehéz előre megjósolni, melyik fog tetszeni a gyermekeknek és a szülőknek, de ez a kötet a kedveltek közé fog tartozni. (Begovné Kasza Ágnes, gyemekkönyvtár-vezető)

*

Hazatalál-e végül az otthont kereső és mindenhonnan elűzött kishörcsög? Eljut-e barátaival Egyiptomba? Vagy csak Piripócsig érnek el? És mihez kell nagyobb bátorság: felülni a hullámvasútra vagy kihúzni barátját a vízből? Minden kérdésre megadja a választ Kuliffay Hanna gyermekkönyve: Milyen messze van a messze? (Dákainé Szenczi Ilona könyvtáros könyvajánlatából)

*

Nagyon aranyos mesék, igen színvonalas illusztrációkkal. (deardurr, moly.hu)

*

 

Nagyon nagy örömet szerzett nekünk a Milyen messze van a messze? című nagyon kedves könyvével. Kis olvasóink és könyvtárunk nevében is ezúton köszönjük, és egyúttal szeretném megkérdezni, hogy az írónő szokott-e író-olvasó találkozót tartani. (Sipos Ildikó gyermekkönyvtáros és a Nagykőrösi Arany János Kultúrális központ dolgozói)

 

*

Köszönjük a mesekönyveket teljes szívből -- igyekszem minél több gyerekhez eljuttatni őket! (Várnai Zsuzsanna művészetterapeuta, a budai  Farkasréti Általános Iskola tanára és művészeti programjának vezetője)

*

 

A  MILYEN MESSZE VAN A MESSZE? történetecskéi eredetileg első unokámnak, Mattnek szóltak, mikor nagyovisként és kisiskolásként is gyakran volt nálunk délutánonként. Mint általában a valóságalapú mesékben, Marci kalandozásai -- némi szerzői kockázatot vállalva -- minden idealizálástól mentesek, és így ugyanolyan könnyen átélhetők és azonosulhatók, mint a korábbi, AZ ALMATOLVAJ és más mesék című mesegyűjtemény, amit viszont főleg a kislányaim inspiráltak. (bővebben: Lapszemlék rovat, 2015)

 

Abban is hasonló a két mesekönyv egymáshoz,  hogy nem valami leegyszerűsített és lezárt, minden jó ha a vége jó, sőt dínom-dánom lakodalom világot ábrázolnak, hanem átgondolásra, kérdések felvetésére, a cselekményszálak továbbszövésére invitálóak. (Nyilván ez is közrejátszott benne, hogy bár a Marci-kalandokat csak két független könyvesbolt árusítja, mégis a moly.hu könyvklub recenziós oldalán közölt értékelése során 39 klubtag jelölte kedvencének.)

 

Jó hír tehát, amit a két évtizede nekilendült 'gyermekirodalmi újhullámot' foglalkozásánál fogva figyelemmel kísérő véleményezőm, Kasza Ágnes írt fenntebb az alakuló hazai helyzetről: egyre többen olvassák szívesen a kortárs irodalmat, s úgy látom, az iskolák is lépnek ez ügyben, ha kötelezőként nem is, de az ajánlottak között a legnépszerűbb kortárs irodalmból is kerülnek sorra.

 

“Egyre több olyan mesekönyv lát napvilágot, amely a szülőknek és a gyerekeknek is olvasmányélmény. Nyugodtan rugaszkodjunk el a klasszikusoktól, és bátran vegyük le a könyvtárak vagy könyvesboltok polcairól a hazai kortárs szerzők mesekönyveit!”  Ezt viszont  Fodor Réka újságíró írta 2014-ben bátorításként a NLCAFÉ-ban megjelent cikkében. “A korszerű nyelvhasználat, a modern használati tárgyak, eszközök, valamint a mindennapokból ismerős szituációk közelebb hozzák a mesét, érthetőbbé teszik a mondandóját.”Kasza Ágnes írt fenntebb az alakuló hazai helyzetről: egyre többen olvassák szívesen a kortárs irodalmat, s úgy látom, az iskolák is lépnek ez ügyben, ha kötelezőként nem is, de az ajánlottak között a legnépszerűbb kortárs irodalmból is kerülnek sorra.

 

Időzítés szempontjából tehát úgy tűnik, jókor lép színre "sok gyerek kedvenceként" a felfedezésre-megismerésre vágyó Marci gyerek. A MILYEN MESSZE VAN A MESSZE? címadó meséjében például pajtásaival hipp-hopp útrakelnek Egyiptomba, hogy  megnézzék a piramisokat és csónakázzanak egyet a Níluson, mivel nem tudják még felmérni a távolságot, mint ahogy az  ad hoc döntések várható kudarcát sem. (Az utóbbi megítélésében persze mi, felnőttek se mindig remekelünk.) Végül is, életük első nagy csalódásaként, a kis csapat tagjai -- Marci mellett Tóni, Manócska, Cincin, Stefi és Brúnó -- egy fárasztó és nehéz nap után rádöbbennek, hogy még csak Piripócsig jutottak...

 

A Potyautas azt a praktikus tudnivalót hangoztatja, hogy semmi sincs ingyen -- bár Marci esetében nem teljes sikerrel: a mese végén ugyanis ő egy kicsit még mindig reménykedik.:) Mikor egy szép reggelen nekivág, hogy felfedezze az izgalmas, távoli nagyvárost, útközben -- nem lévén tisztában árakkal és a pénz értékével --, könnyedén alkudozik a retúr árakra, viszont annál óvatosabban halogatja a fizetséget. (Hm. Talán a szülők között lesz, akinek ez ismerős?) A nagyváros idegensége és szédítő forgataga azonban elriasztja Marcit, ráadásul pechére egy veszélyes menekülés során elveszti a tarisznyáját, és ezzel bármi lehetőségét annak, hogy megvegye a hitelezőinek ígért vásárfiát. Hogy fog így hazajutni? Az ő helyében mindenki más kétségbe esett volna... 

 

A Marci lakásnézőben című mese intése, hogy sem a más, sem az új nem biztos, hogy jobb is. Különösen a mai világban, mikor szinte kisebbségbe szorul a hagyományos családmodell, Marci esetéből nyilvánvalóvá válik, mindenkinek az az igazi otthona,  ahonnan alkalmi, 'hűtlen' csavargások esetén a keresésére indulnak, miközben változatlanul gondoskodnak róla, hogy estére megsüljön a kedvenc töpörtyűs pogácsa.

 

A Ki fél a hullámvasúttól?  Döglött csótánytól? alapötlete szerint mindenki tart valamitől: Marci a hullámvasúttól, Stefi egy döglött csótánytól, húga a vízisiklótól. De míg a saját szorongások esetleg természetesnek, de legalább is elfogadhatónak tűnnek, a másoké viszont gyakran érthetetlennek és „naggyon-naggyon furcsának”. Marci azzal válik végül is egy zűrös nap ‘hősévé’, hogy jogos sértettségén felülemelkedve szívesen segít bajbajutott pajtásainak, akik félelmei miatt korábban kicsúfolták. [Nagy lélekre vall ez egy apró hörcsögszívben. :)]

 

A színvonalas és népszerű irodalmi magazin, az Olvasóterem, 2015 őszén méltatta a MILYEN MESSZE VAN A MESSZE? első kiadását. (http://olvasoterem.com/blog/2015/12/10/kuliffay-hanna-milyen-messze-van-a-messze/) A recenzió kapcsán az "igényes olvasók kinevelését" céljának tekintő könyvismertető kisorsolta 10 példányát is az érzelmi intelligenciát fejlesztő, szájbarágás nélkül tanulságos, gyakran mosolyt is fakasztó kortárs mesék kedvelői között. A siker nem maradt el... A kérdőívet kitöltve majdnem kétszázan versenyeztek a kíváncsi, önállóskodó és találékony Marci gyerek csatangolásait Egri Mónika művészi illusztrációi révén nyomon követhető könyvecskéért.

 

A MILYEN MESSZE VAN A MESSZE? második, 2016-os kiadása kemény fedéllel jelent meg, és egy 5. mesével bővült, Marci és Mirabella címmel. Ebben a kis tengerimalac beteg gazdasszonyának mézes cukorkáért igyekszik a vegyesboltba, mikor a Kankalin réten átvágva mély gödörbe zuhan. Senki más, egyedül a komoly és öntudatos mezei egérke, Mirabella vállalja, hogy segítséget hoz a kiborulás határán cikizős bajbajutottnak. De hogy ez sikerül-e neki és szövődik-e kettőjük közt barátság? Innen már az olvasók és hallgatók maguk gombolyíthatják a mese fonalát. (Bár Marci körül forognak az események, Mirabella emlékezetes társszereplőjévé válik a történetnek.)

Az aforizmát tekintve, miszerint az út maga a cél, Marci gyerek egész jól startolt a Megismeréshez vezető Tapasztalatszerzés kalandos útján, amitől -- igazi mesehősként -- rémület, csalódások és lehetőségeinek korlátai sem bátortalanították el.

 

 http://www.irokboltja.hu/?t=productoverview&kod=11187488

 

 A Milyen messze van a messze? 2015-ös első kiadását többek között a következő

könyvtárak jegyzik állományukban:

 

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár - DEENK Művészet és Tudomány Könyvtár

Neveléstudományi Intézet  Könyvtára -- Budapest

Országos Széchényi Könyvtár – Budapest  (2 pld)

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum -- Budapest (2 pld)

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár – Szolnok

Vörösmarty Mihály Pedagógiai Szakkönyvtár -- Székesfehérvár

Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény -- Szolnok

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Móricz Zsigmond (Nagyszebeni téri) fiókkönyvtára (3 pld)

Vörösmarty Mihály Széna téri Tagkönyvtár -- Székesfehérvár

Pécsi Tudásközpont és fiókkönyvtárai Pécs (5 pld)

Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár Kaposvár

Halis István Városi Könyvtár -- Nagykanizsa

Központi Statisztikai Hivatal Központi Könyvtára Budapest

Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár – Bácsalmás (2 pld)

Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár – Pécs

Kisfaludi Károly Ménfőcsanaki fiókkönyvtár -- Győr

Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár – Kisbér (2 pld)

József Attila Megyei és Városi Könyvtár – Tatabánya

Eötvös Károly Megyei Könyvtár – Veszprém (2 pld)

Berzsenyi Dániel  Könyvtár -- Szombathely (2 pld, szabadpolc)

Bács-Kiskun Megyei Katona József Gyermek Könyvtár -- Kecskemét (2pld)

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár -- Zalaegerszeg

József Attila Városi Tagkönyvtár -- Zalaegerszeg (2 pld)

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ -- Baja (2 pld)

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Krisztina körúti fiókkönyvtára -- Budapest

Vörösmarty Mihály Tolnai utcai Tagkönyvtára -- Székesfehérvár

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Szabadhegyi fiókkönyvtár -- Győr

Eszterházi Károly Gyakorló Általános Iskola és Pedagógiai Intézet Könyvtára -- Eger

Mogyoróssy János Városi Könyvtár -- Gyula

Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár Gyermekrészlege -- Székesfehérvár (3 pld)

Szentes Városi Könyvtár -- Szentes

Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtár -- Székesfehérvár

Madách Imre Városi Könyvtár Gyermekrészlege -- Balassagyarmat

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtár -- Győr, Herman Ottó u. (2 pld)

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár -- Nyíregyháza (2 pld)

Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium Könyvtára -- Budapest)

Békés Megyei Könyvtár -- Békéscsaba (2 pld)

Holló László Általános Iskola Könyvtára -- Tiszadada

Martincsevics Károly Városi Könyvtár -- Csorna  (2 pld)

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár fiókkönyvtára -- Győrszentiván

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár -- Szeged

      Kecskeméti Főiskolai Könyvtár és Információs Központ (Pedagógiai Szakkönyvtár)

Nyitnikék Óvoda -- Tiszadada

Kaffka Margit Általános Iskola -- Budapest

Ipolyi Arnold Városi Könyvtár - Törökszentmiklós

Nagy Károly Városi Könyvtár -- Bicske

Illyés Gyula Megyei Könyvtár -- Szekszárd

Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár -- Kapuvár (2 pld)

Várday István Városi Könyvtár -- Kisvárda

Britannica Angol Nyelvű Nemzetközi Általános Iskola és Gimnázium -- Budapest  (3 pld)

Karikó János Könyvtár -- Biatorbágy

Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ -- Kecskemét

Illyés Gyula Megyei Könyvtár -- Szekszárd

 

KÜLFÖLDI KÖNYVTÁRAKBAN:

 

Library of Congress -- Washington D.C. U.S.A (LCCN 2016422558) (2pld)

Cleveland/Main Library -- U.S.A, Foreign Literature Department, Juvenile (Item Barcode 0009938775146)

Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár -- (Romania 377704)

A VIRTUÁLIS VILÁGKÖNYVTÁR listázásában: OCLC WorldCat

Institut Hongrois, 75006 Paris, France K97 (Szikla internált kereső)

Instituto Balassi Accademia d'Ungheria in Roma Biblioteca (Szikla internált kereső révén)

National Library of Australia (Libraries Australia ID 62241155)

 

 

VISSZA  az EMPIRIA Magazin Jelenkor rovatának címjegyzékéhez

VISSZA  az EMPIRIA Magazin nyitólapjára